15 August 2006

Боза

Бозата пак идва на мода
Няма българин на средна възраст, който да не си спомня с умиление детските си години, в които кока-колата е била наркотичното питие на враговете империалисти, а баничката се е преглъщала задължително с боза. Резливото питие беше позабравено покрай бурното нахлуване на забранените неща в България след 1989г., но днес - във века на енергийните напитки, бозата изживява своя ренесанс. Докато допреди година-две само в определени малки квартални сладкарнички можеше да се намери ечемичено-просената напитка, днес тя е в менюто на доста от големите сладкарници и неизменен артикул в търговските листи на хипермаркетите. Предлага се все така в познатите тумбести бутилчета от 250 мл или в големите литрови бутилки. За онези,чиято любов към сладко-резливото питие е особено голяма, има и 3-литрови бидончета. Цената отдавна не е 6 стотинки, както по соцвреме, но бозата си остана една от най-евтините напитки. Между 20 и 25 ст. са най-малките разфасовки, литърът се харчи средно по 36 ст., а трилитровите бутилки - по 86 ст.

Увековечената във филма "Момчето си отива" напитка се завръща в живота на българина не само заради удоволствието да хапнеш някоя паста с чаша боза, но и заради безценните си качества.
В малка бозаджийница, забутана в малките софийски улички, млада дама отпива от чаша с резливото питие. GSM-ът й звъни и тя започва да обяснява как добре й върви диетата. Недоумението от присъствието на хранителната напитка в менюто й разсейват диетолозите. Оказва се, че бозата е най-препоръчваното питие за сваляне на килограми. Богатото съдържание на въглехидрати в нея осигурява нужното количество енергия за деня, без да застрашава здравето, твърдят лекарите. Тя засища бързо и държи дълго време стомаха спокоен. Освен това вдига кръвното. Вместо да се наливате постоянно с кафeта, ако ви е нискокръвното налягане, по-добре обърнете една боза. Когато е по-резлива от обикновeното, тя е чудесно слабително средство. Лекарите препоръчват бозата на майки кърмачки, които искат да усилят храната за бебето си. Българските последователки на Памела Андерсън, които нямат доверие на силикона, също наблягат на бозата. Нейните хранителни качества са оценени и от пациенти, които са преживели изгаряне на хранопровода и не могат да консумират твърда храна.
И макар че лятото е сезон с намалена консумация на боза, в супермаркетите, хлебарниците, малките кафенета тя бързо свършва. Защото е универсална напитка за всички възрасти и професии - от бабата до внучето и от работника до професора.

Албанци държали бизнеса в София
Открай време се смята, че от всички балканци най-добри майстори на хлебната течност са албанците. А от българите - радомирците. В стара София албанецът Зейнал държал една от най-известните бозаджийници на ъгъла на "Левски" и "Стефан Караджа". Тя е носела странното и за националността на собственика, и за продукта име "Ботев". И била озвучавана с грамофон. Негов конкурент бил Станчо от "Златната пчела" (на "Раковски" и "Аксаков"). За да "удари" Зейнал, той пуснал боза със сироп. Но все пак албанецът излязъл по-предприемчив и си задържал клиентелата. Най-луксозна обаче е била сладкарницата на ъгъла на "Раковски" и " Цар Освободител". Тя била на две нива, на второто са се усамотявали влюбени двойки. Затова и негласно се наложило правилото сервитьорите да кашлят при влизане на нов клиент. По улиците бозата се продавала от радомирци, помъкнали гюмове на рамо. За тях дори е имало и анекдот:"По какво се познава радомирецът? - Едното му рамо е по-ниско от носенето на гюма с боза."

No comments: